Šaleška planinska pot

markacija_02

Planinsko društvo Velenje je ob svoji 25-letnici delovanja 10. oktobra 1974 v Šaleku svečano odprlo ŠALEŠKO PLANINSKO POT – ŠPP. Ta poteka po obronkih Šaleške doline. Dolga je približno 84 km, za kar je potrebno okoli 30 ur hoje. Na poti je 21 kontrolnih točk. Te so v planinskih postojankah, gostiščih, pri kmetijah, zadnja pa je v prostorih Muzeja na Velenjskem gradu.

Pot je označena s Knafelčevo markacijo, črko Š ter s kovinskimi in lesenimi smernimi tablami. Da bolje spoznamo kraje in zgodovino le teh, lahko pogledamo v vodnik ŠALEŠKA PLANINSKA POT, ki je delo gospe Danice Ževart iz leta 1975. Prvotna trasa je zaradi raznih okoliščin doživela nekaj sprememb. Za vzdrževanje poti skrbi markacijski odsek Planinskega društva Velenje. 

DNEVNIK in VODNIK po ŠPP lahko kupite v pisarni PD Velenje. V Dnevniku je razpredelnica za odtis žigov, seznam kontrolnih točk z naslovi in skica ŠPP s časovnimi razdaljami med posameznimi točkami. Izpolnjene in žigosane kartončke dostavite v pisarno društva, kjer boste prejeli SPOMINSKO ZNAČKO ŠPP za prehojeno pot. ŠPP je uvrščena v kategorijo lahkih poti, po njej pa hodite na lastno odgovornost.

foto: Mali Draški vrh, Srenjski preval, Viševnik s Studorskega prevala, foto: Franc Maršnjak

Paka - Paški Kozjak - Špik

Planinski dom na Paškem Kozjaku 

markacija_03 Dom stoji na južni strani Špika, najbolj zahodnega vrha Paškega Kozjaka. Velenjski planinci so najprej postavili zasilno kočo na mestu nekdanje lovske koče, ki je bila leta 1943 požgana; odprli so jo 5. septembra 1954. Leta 1959 so kočo povečali in uredili: prizidali so verando in klet, opremili notranje prostore in iz doline napeljali električni vod. Leta 1963 so napeljali vodovod in začeli graditi cesto, ki so jo dokončali leta 1971. V letih 1968 in 1969 so dom prenovili in posodobili; prenovljeni dom so odprli 27. septembra 1969 ob 20-letnici PD in 10-letnici postojanke. Dom so temeljito obnovili v letih 1977-1979. 

Dom je odprt vsak dan, razen ob ponedeljkih. V dveh gostinskih prostorih in pokriti verandi je 100 sedežev, točilni pult; v 6 sobah je 16 postelj, na skupnem ležišču pa 18 ležišč; WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo; centralno ogrevanje, elektrika, telefon. Vzponi na vrhove Špik (1108 m), 0.30 h (Lahka pot) Basališče (1272 m), 1.00 h (Lahka pot) Opis na PZS Lepi ceveljc 

foto: Lepi Čeveljc, foto: Franc Maršnjak

Pot XIV. divizije

Opis in foto

Evropska peš pot

Opis in foto

Koledar izletov in pohodov