Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / Vogli

Datum odhoda: 21-07-2018
Sekcija: Premogovnik
Vodja izleta / vodnik: Franc Maršnjak, Tomi Praprotnik, Viktor Kralj • franc@marsnjak.com • 031 586 382
304
Pot izleta: Fužinska brezpotja – Vogli: Prvi – 2181 m, Srednji – 2226m, Zadnji – 2327 m
Zborno mesto in ura odhoda: Tržnica 4.45,Šalek 4.50, avtobusna postaja 5.00
Prevoz: kombi
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, navzgor 4, navzdol 3
Potrebna oprema/dokumenti: oprema za visokogorje - možno močno sonce ali mraz
Rok prijave: 19.7.2018
Prijava za izlet je potekla ali pa je izlet že zaključen.

Ponovno bomo obiskali fužinske gore, del, kjer se končajo pašniki. Sleme Voglov je dolgo in široko, le tu in tam se zoži, vendar je lahko prehodno. To je prostran pašni svet, kjer bomo stežka srečali planince, v poletnih časih pa verjetno trope ovac.

Pot nas bo vodila iz planine Blato (1088 m) mimo planine Pri jezeru do Dednega polja (1560 m). To je klasična pot do Doline triglavskih jezer. Vendar se bomo mi tu obrnili proti severu in poiskali pot Za Kopico, ki je sicer označena in pelje iz Dednega polja  proti Hribarcam. Prečili bomo gozd, ki se v blagih ključih strmo dvigne pod prvi vrh slemena z imenom Kreda. Na višini 1700 m, kjer se dolina razširi in zravna, bomo krenili ostro v travnato strmino do sedla ( 2000 m ) med Slatno in Prvim Voglom. S tega sedla je možno obiskati oba travnata vrhova, ki se nahajata pred Vogli: Kredo (2025 m) in Slatna (2077 m). Mi jih ne bomo, ampak se bomo zagrizli v kratek, vendar strm breg do vrha Prvega Vogla. Že med vzenjanjem proti vrhu se nam bodo odpirali razgledi proti množici gora. Še več jih bomo videli med samo hojo po slemenu: za nami, na jugu se bo nazirala celotna veriga južnih bohinjskih gora od Črne prsti preko Rodice do Vogla in dalje, na naši vzhodni strani se bo globoko v dolini razkazovala planina v Lazu, za Ogradi planina Krstenica s svojimi Stogi , pred nami pa ogromna gmota Debelega vrha (2390 m) in Vršakov (2448 m), za njimi Hribarce, Kanjavec, Triglav ...Na zahodni strani nas bo spremljala veriga vrhov nad Dolino triglavskih jezer: Tičarici, Kopica, Zelnarici, na drugi strani doline pa Lepo Špičje z Zasavsko kočo na Prehodavcih, v ozadju Krnsko pogorje. Razgledi so res čudoviti. Celotno sleme, če ne bomo preveč uživali in se razgledovali, bi morali prehoditi v slabih dveh urah. Z Zadnjega Vogla bomo sestopili po strmem skrotju do križišča poti, imenovana Vrata (2192 m ). Ta del poti je najtežji, še sreča, da je kratek: 15 – 20 minut. Na skalah je precej drobirja in peska, zato je potrebna izredna previdnost. Vračali se bomo po označeni poti Za Kopico do Dednega polja, mimo Planine pri Jezeru do Blata.

Pot tehnično ni zahtevna, razen sestopa. Ker je celoten grabenski del neoznačen, pot povsod ni vidna, je pač potrebna disciplinirana hoja. V primeru mokrih tal bomo turo odpovedali ali prestavili.  Višinske razlike za vzpon je okrog 1250 m. Skupne hoje bo nekje med 6. in 7. urami. Posebna oprema, razen luči in dobrih planinskih čevljev, ni potrebna.


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: Vogli
Znesek (€):