Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / VELIKOLAŠKA KULTURNA POT

Datum odhoda: 16-05-2019
Sekcija: UNI 3 - I
Vodja izleta / vodnik: Anka Pugelj • anicapugelj@gmail.com • 031 488 456
49
5€ za člane UNI 3
Pot izleta: Velike Lašče (Trubar) - Podsmreka (Stritar) - Retje (Levstik)
Zborno mesto in ura odhoda: 7.00, parkirišče pri bazenu
Prevoz: avtobus
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, navzgor 2 uri, navzdol 2 uri
Potrebna oprema/dokumenti: pohodniška oprema, palice
Rok prijave: do torka, 14.5.2019
To je izlet brez rezervacij.

Pot bomo pričeli v Rašici, rojstnem kraju Primoža Trubarja. Ogledali si bomo urejeno Trubarjevo domačijo (zunanji ogled), si privoščili jutranjo kavico, morda malico, nato pa krenili po dobro označeni poti  proti vasici Pušče. Pot se rahlo vzpenja mimo Podulake do Ulake , kjer se pred nami odpre prekrasen razgled. Sledi spust do vasice Brankovo in po valoviti gozdni poti pridemo v Podsmreko, rojstno vas Josipa Stritarja. Njegove rojstne hiše ni več, na steni nove hiše pa je vzidana spominska plošča in Stritarjev relief, delo kiparja Franceta Goršeta.Iz Stritarjevih dni je ostala ohranjena kašča.

Pot se zdaj rahlo vzpenja na Veliko Slevico, kjer stoji Marijina cerkev. Še so žive legende o Turkih in Mariji, ki jih je pregnala, o sledovih konjskega kopita in biča turškega vojaka na kamniti plošči pred vhodom v cerkev.To zgodbo je uporabil Stritar v pesnitvi Turki na Slevici. Spustimo se na Malo Slevico, kjer se znajdemo na križišču poti, kjer so nekoč stale vislice in še danes se včasih mimoidočemu primeri, da občuti sevanje nekdanjih grozot. Za vasjo se pot vije med njivami in ob lepem vremenu se med Kureščkom in Mokrcem vidi celo Tiglav. Znamenitost Dvorske vasi je cerkev Janeza Krstnika, tu pa je, ob kamnitem koritu, tudi lepo urejeno počivališče z informativno tablo in klopca, kjer si utrujen popotnik lahko odpočije. V neposredni bližini je tudi vaška gostilna, če bi bila žeja prehuda.

Zdaj je pred nami najlepši del poti, ki nas delno po gozdu, delno po travniški poti, pripelje na Podvalo, od koder je lep razgled na Slemena, Grmado, Bloško hribovje, Snežnik, Kurešček, Mokrc, predvsem pa na Kamniške Alpe in Karavanke.

Po razgledni poti nadaljujemo pohod do Retja, rojstnega kraja Frana Levstika. Tudi njegove rojstne hiše ni več, je pa simbolično označena z vrati, spominsko ploščo in doprsnim kipom.Ostal pa je kozolec s konca 18.stoletja, pod katerim je Levstik pisal znamenito povest o Martinu Krpanu.

Kulturna pot vodi naprej preko Konjske doline na hrib sv. Roka, nato pa se spusti v Velike Lašče. Nas pa bo v Retjah čakal avtobus in nas odpeljal v Velike Lašče, kjer si bomo lahko ogledali še cerkev Marijinega rojstva in se okrepčali v družinski gostilni Pri Kuklju, s tradicijo od leta 1778. Slovi po lepi notranji ureditvi in dobri kuhinji.


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: VELIKOLAŠKA KULTURNA POT
Znesek (€): 5€ za člane UNI 3