Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / Veliko Špičje

Datum odhoda: 15-07-2018
Sekcija: Pilates
Vodja izleta / vodnik: Husein Djuherič
299
Pot izleta: Veliko Špičje - Prehodavci
Zborno mesto in ura odhoda: ob 5. 00 uri AP Dolič, ob 5.10 AP Velenje
Prevoz: avtobus
Zahtevnost poti in čas hoje: zahtevna, navzgor , navzdol
Potrebna oprema/dokumenti: planinski čevlji, pohodne palice, plezalni pas, samovarovalni komplet, čelada, oblačila primerna vremenu, vetrovka, rokavice, kapa,zaščita za sonce
Rok prijave: sreda 11.7.2018
Prijava za izlet je potekla ali pa je izlet že zaključen.

Med Bohinjem in dolino Triglavskih jezer leži skrivnostni svet Fužinskih planin. To je visokogorska planota s kraško razbrazdanim reliefom, prekrita z gozdom in travniki, višje gori pa s preprogo rušja. Stopi, planinec, v to samotno deželico, pa boš začuden spoznal, koliko življenja skriva!  Najbolj živahno pa je v širokih globelih, kjer med bohotno travo že stoletja cingljajo zvonci. Ovčarija, Dedno polje, Laz, Krstenica… so imena planin, kjer se je pisala zgodovina bohinjskega planšarstva. Ta starodavna, trdoživa dejavnost kaže danes razveseljive znake ponovne rasti. Za ljubitelje gora so Fužinske planine dragocen svet, ki leži milje daleč od hrupnih magistral. Tu ni znamenitih vrhov za zbiralce trofej. Na teh samotnih planotah boš začutil dihanje narave, ki je tu marsikje še povsem nedotaknjena. Doživetij ne boš dokazal s štampiljkami, temveč jih boš zaklenil v srce, da ti bodo spomini razveselili dolinsko sivino. Tako je ta del alpskega sveta opisal pisec planinskega vodnika po Julijskih Alpah Tine Mihelič.

Tudi nas bo vodila pot preko teh planin. S planine Vogar nas bo pot po kolovozu skozi gozd pripeljala na razgleden greben Pršivca nad Bohinjskim jezerom, od koder je lep razgled na Bohinjske gore in jezero pod nami. Mimo  planine Viševnik in naprej proti planini Ovčarija vodi razgibana planinska pot proti dolini Triglavskih jezer. Pri koči bo čas za počitek in okrepčilo. Nato pa se podamo po dolini Sedmerih jezer, v kamnit in skalnat svet, katerega v tem času krasi raznovrstno planinsko cvetje. Na desni strani obdan z grebenom Male in Velike Tičarice, Kopice in Zelnarice. Na levi strani pa se dviguje greben Velikega Špičja. Počasi se dviguje pot proti Zasavski koči na Prehodavcih, kjer se bomo spočili za naslednji dan.

Lepo Špičje - dolgi greben visokega in mogočnega gorovja, sestavljeno iz devetih vrhov. Najvišja med njimi je Lepa Špica (2398 m). Povsem upravičeno, saj se tod odpirajo eni najlepših pogledov na dolino Triglavskih jezer. Čez greben vodi ena najlepših poti v Julijcih. Zanimiva okolica z lepim razgledom po sosednjih vrhovih in dolini, tudi po dolini Trente. Steza, ki se vije preko večjih in manjših vrhov je zelo lep del ture. Med potjo so na težjih mestih občasno tudi železni pripomočki za lažje napredovanje. Na poti proti Lepi Špici se vrstijo manjši in večji vrhovi, nekatere označena pot obide, drugim gre čez hrbet, tako je vse do Velikega Špičja (2398 m), kamor prispemo po približno dve urni hoji s Prehodavcev. Z vrha se spuščamo proti vedno bolj poraščenemu predelu nad dolino, kjer se kmalu priključimo na stezo do koče pri Triglavskih jezerih. Od koče nadaljujemo preko Štapc nazaj do planine Vogar.


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: Veliko Špičje
Znesek (€):