Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / Velika planina 1.skupina

Datum odhoda: 11-05-2019
Sekcija: lepi čeveljc
Vodja izleta / vodnik: Uroš Kuzman, Anka Pugelj • anicapugelj@gmail.com • 031 488 456
126
do 10 €
Pot izleta: Velika planina 1.skupina
Zborno mesto in ura odhoda: 8.00, avtobusna postaja Velenje
Prevoz: avtobus
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, navzgor 2 uri, navzdol 2 uri
Potrebna oprema/dokumenti: planinska oprema primerna letnemu času
Rok prijave: 8.5.2019 - mentorjem na šoli
To je izlet brez rezervacij.

NEKAJ O PLANINI

Velika planina, ki obsega Veliko planino, Malo planino, planino Kisovec, Gojško planino, Stolniški stan, planino Konjščico, planino Dol ter planino Marjanine njive, je največja visokogorska pašna planina na Slovenskem.  Na njej so pastirji zgradili več pastirskih naselij s preko sto pastirskimi stanovi  posebne oblike, ki so zaščitni znak planote. Danes je Velika planina obdana z redkim smrekovim gozdom ter ruševjem in posejana z značilnimi kraškimi vrtačami in jezerci. Na zložni planoti se je gozd že pred stoletji umaknil pašnikom. Mehke zelene trate med vrtačami in kotliči so dale idealne pogoje za letno pašo govedi. Človek je bil na Veliki planini navzoč že v prazgodovinskem času, na kar opozarjajo arheološke najdbe. Pastirji pa so planino naselili v srednjem veku, na kar opozarja najdeni in raziskani tloris do sedaj najstarejše najdene pastirske koče iz 16. stoletja.  Med etnografske značilnosti Velike planine, pa poleg pastirskih koč in raznovrstnih lesenih izdelkov za vsakdanjo rabo (žlice, noži, zajemalke različnih oblik, šprudle, ogrinjala za zaščito pred dežjem itd.,) sodijo tudi trniči, to je posušen hruškasto oblikovan sir.

OPIS POTI

Z avtobusom se bomo pripeljali na parkirišče Rakove ravni, kjer je primeren prostor za parkiranje. Pot bomo nadaljevali proti planini Kisovec, a nas bodo planinske table kmalu usmerili na gozdno pot proti Mali planini. Sledili bomo markacijam, se rahlo vzpenjali in kmalu prišli do prvih pastirskih stanov na Gojški planini, ki jo bomo prečili in krenili mimo Stovniških bajt do Velike planine. Pot nas preko značilnega vrtačastega sveta in razglednih travnikov pripelje direktno do Plečnikove kapele Marije Snežne na Veliki planini. Tu je pastirskih stanov največ, prav tako pa tudi obiskovalcev. Vzeli si bomo nekaj časa za počitek in malico.Od pastirskega naselja bomo nadaljevali pot proti jugu in se po širokem položnem kolovozu sprehodili do Male planine. Tu nam okrepčilo nudijo kar 3 planinske koče. Najprej bomo naleteli na Domžalski dom, od koder gremo naprej v smeri Jarškega doma, Črnuški dom pa je 'skrit' na desni, nekoliko izven glavne poti. Težko se bo upreti lesenemu objemu nedavno prenovljene terase Jarškega doma, kjer bo naš zadnji postanek.
Sledil bo še spust do pastirskih stanov na Mali planini ter naprej po travnatem kolovozu proti Gojški planini, kjer bomo zavili desno in se po gozdni poti vrnili do parkirišča, kjer nas bo čakal avtobus.

RAZGLED

Razgledi s planine so čudoviti. Vidi se celoten venec Kamiških planin,  pa tudi Menina planina, Dobrovlje, Uršlja gora, Peca, Raduha, Mozirska planina, Posavsko hribovje…

 


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: Velika planina 1.skupina
Znesek (€): do 10 €