Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / VARNO V GORE 2019 - Storžič

Datum odhoda: 6-07-2019
Sekcija: PD Velenje
Vodja izleta / vodnik: Marjan Karlovčec, Viktor Kralj, Peter Zupanc, Danilo Verzelak • Kara 041 663-601
367
20 za odrasle, 5 eur za mlade
Pot izleta: VARNO V GORE 2019
Zborno mesto in ura odhoda: Škale 4:45. Mislinja 4:30, Šmartno ob Paki 5:15, Šoštanj 5:00, Velenje 5:00, Vinska Gora 5:15
Prevoz:
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, zahtevna, zelo zahtevna, navzgor varianta, navzdol varianta
Potrebna oprema/dokumenti:
Rok prijave: do 3 7. 2019, sprejema: Marjan Karlovčec – Kara
To je izlet brez rezervacij.

POVLJE – VELIKA POLJANA – PL. JAVORNIK – BAŠELJ   -  zelo lahka pot                       

Izhodišče: Povlje (710 m)   Cilj: Velika Poljana (1410 m), Sv. Lovrenc (892 m), Gamsov raj (650 m)

Čas hoje: 4 ure 30 min Zahtevnost: lahka označena pot

S parkirišča se usmerimo na peš pot med obema cestama z oznako Dolenčeva pot. Pot se začne zmerno vzpenjati skozi gozd po jugozahodnih pobočjih Storžiča. Po 45 minutah hoje nas pot pripelje na razpotje pri "okrepčevalnici". Tu se usmerimo levo na spodnjo pot, ki nas v nekaj minutah pripelje do prijetnega studenčka. Pot naprej se strmeje vzpne in nas še naprej skozi gozd pripelje na kolovoz. Tu se usmerimo levo in sledimo široki poti naprej. Kmalu pridemo do ostrega desnega ovinka, kjer se nam priključi pot iz vasi Zalog. Za vzpon bomo potrebovali cca. 2 uri. Pot bomo nadaljevali proti pl. Javornik (1392 m) in sledili poti ki vodi proti Kališču. Na razpotju pod Široko planino se bomo usmerili navzdol po precej strmi poti, ki pa se kmalu uravna in spust ne bo pretežak, proti vasi Bašelj, oz. do Doma na Lovrencu, kjer se bomo dobili z ostalimi pohodniki.

Opis pripravil Danilo Verzelak, vodnik PZS, tel. 041 759 390 

GOZD – KRIŠKA GORA – TOLSTI VRH – VELIKA POLJANA – PLANINA JAVORNIK – DOM NA LOVRENCU   ( lahka pot)                       

Izhodišče: Gozd (850 m)     Kriška gora (1471 m), Tolsti vrh (1715 m), Velika Poljana (1410 m), Dom na Lovrencu (850 m)

Čas hoje: 6 ure 30 min   Zahtevnost: lahka označena pot

S parkirišča se sprehodimo do bližnje cerkve od koder se po cesti, ki se pozneje spremeni v kolovoz in pa višje v gozdno stezo povzpnemo do Koče na Kriški gori. Pot je na nekaterih mestih precej strma. Na koči si bomo privoščili počitek in se po počitku po grebenu povzpeli na Tolsti vrh.  Tolsti vrh je naša najvišja točka. Z vrha se bomo spustili preko Male Poljane, do Velike Poljane, kjer bomo naredili postanek in se potem preko planine Javornik spustili do Doma na Lovrencu. Iz Gozda do Koče na Kriški gori bomo potrebovali 2 uri, od koče do Tolstega vrha  uro, iz vrha Tolstega vrha do Velike Poljane uro, od Velike Poljane do planine Javornik 45 minut in od planine Javornik do Doma Na Lovrencu uro in 45 minut.

Opis pripravil Peter Zupanc, vodnik PZS, tel. 031 392 578

STORŽIČ (2132 m) – ČEZ ŠKARJEV ROB   (zahtevna pot )

Prvo  uro  bomo  hodili  po  dolini  potoka  Lomščice  in  čez  območje  Senožeti  do  doma  pod  Storžičem  kjer  bo  krajši  počitek  (dom  bo   verjetno  zaprt).  Nadaljevali  bomo  čez  planino  Jesenje  in  levo  skozi  gozd  na  Škarjev  rob,  zavili  bomo  desno  po  robu  med  ruševjem  v  smeri  vrha  Storžiča  (proti  jugu).  Še  na  območju  roba  bomo  imeli  počitek  in  uživali  v  razgledih.  Pod  žlebom   si bomo  nadeli  čelade  vzpon  je  zahteven  (krušenje  kamenja  nad  nami  in  po  žlebu),  a  v  pol  ure  bomo  na  vrhu. Sestopali  bomo  po  vzhodnem  grebenu  do  doma  na  Kališču  in  naprej  pod  Sv. Lovrenc  nad  Bašljem  do  Doma na Lovrencu, kjer bomo imeli zaključek  vse  skupine  akcije  Varno  v  gore.   Potrebna  je  dobra  planinska  obutev, čelada,  oblačila  primerna  vremenskim  razmeram  tudi  za  dež,  pot  je  zahtevna   označena. Hrana  in  pijača  iz  nahrbtnika  in  na  koncu poti  naročena  hrana.  Hoje  bo  7ur  30minut   do  8ur.Zapisal:

Vikto Kralj, vodnik PZS, tel.041 776 080     

STORŽIČ 2132m (Skozi Žrelo)   ( zelo zahtevna pot )

Čas hoje: 7 ur

Parkirišče pod Domom pod Storžičem (1123m)  Cilj: Storžič (2132)
Višinska razlika: 1009m
Priporočena oprema (poletje):  čelada, komplet za samovarovanje
S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Doma pod Storžičem, od doma krenemo v smeri Storžiča skozi Žrelo in čez Škarjev rob. Pot nas najprej vodi vzporedno s cesto, nato pa na koncu planine Jesenje (v bližini manjše koče) zavije levo in se po nekaj minutah nadaljnje hoje razcepi na dva dela. Desna strma pot vodi na Storžič skozi Žrelo, naravnost pa čez Škarjev rob. Usmerimo se desno in razmeroma strmi poti, ki poteka skozi gozd sledimo do vstopa v zahtevnejši del. Do sem potrebujemo približno pol ure hoje. 
Zaradi nevarnosti padajočega kamenja si pred vstopom v grapo nadenemo čelado. Naprej nam je v pomoč nekaj varoval s pomočjo katerih premagamo nekaj izpostavljenih prehodov. Višje pot zavije rahlo proti levi in se vrne v grapo po kateri se nato vzpenjamo proti izteku le te. Grape se konča oziroma začne s steno, katero nato s pomočjo številnih varoval preplezamo. Ko stopimo na vrh te stene se nam odpre lep pogled na južno stran. Nadaljujemo levo (desno Psica) in vzpon nadaljujemo po mestoma precej ozkem in občasno izpostavljenem grebenu. Proti vrhu se greben nekoliko razširi, z desne pa se nam priključi najlažja pot na Storžič, ki vodi preko planine Javornik. Sledi le še krajši vzpon po vršnem pobočju Storžiča, katerega vrh dosežemo v nekaj minutah. 
Sestop bo mimo partizanske bolnišnice Košuta po kurirski poti čez Gradišče do doma na Lovrencu.             

Zapisal: Marjan Karlovčec –Kara 041 663-601

Opomba in politika odpovedi izleta
V primeru zelo slabega vremena (celodnevne padavine) se bo akcija prestavila za en teden, in sicer na soboto 13. 7. 2019.

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: VARNO V GORE 2019 - Storžič
Znesek (€): 20 za odrasle, 5 eur za mlade