Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / Valvazorjeva krožna pot

Datum odhoda: 23-01-2020
Sekcija: UNI 3 - planinarjenje
Vodja izleta / vodnik: Anka Pugelj • anicapugelj@gmail.com • 031 488 456
182
avtobusni prevoz 15€, vstopnin
Pot izleta: Bogenšperk - Črni Potok - Lihtenberk - Selo - Slatna - Bogenšperk
Zborno mesto in ura odhoda: 8.00, parkirišče pri bazenu
Prevoz: avtobus
Zahtevnost poti in čas hoje: nezahtevna, lahka, navzgor 2 uri, navzdol 2 uri
Potrebna oprema/dokumenti: pohodna obutev, letnemu času primerna oblačila, pohodne palice
Rok prijave: torek, 21. januar, do 17.ure
To je izlet brez rezervacij.

Baron Janez Vajkard Valvasor (1641–1693)je bil kranjski plemič, polihistor, član Kraljeve družbe (Royal Society) v Londonu, študent zgodovine, arheologije, matematike, magije in alkimije, svetovni popotnik, vojak in poveljnik, raziskovalec in zbiratelj, histograf, geograf, etnograf, topograf, kartograf, naravoslovec in tehnik, lastnik mogočne knjižnice z vsemi takrat pomembnimi znanstvenimi deli, pisec, risar, urednik, založnik in izdajatelj, raziskovalec Cerkniškega jezera, izumitelj ulivanja bronastih kipov v enem kosu, avtor načrta za predor pod Ljubeljem, prvi slovenski sistematični kartograf, ustanovitelj prvega grafičnega podjetja, prvi bakrotiskar, začetnik slovenske historiografije, geografije in etnologije, mož nenavadne usode.
 Zaradi svojega prispevka k znanosti, vedenju in kulturi, je ena ključnih osebnosti slovenske in evropske Tokratni pohod bomo posvetili spominu na izjemnega človeka, ki se je s svojo Slavo vpisal v zgodovine. S svojo Slavo je opravil enkratno in neprecenljivo delo, ki ga za njim ni ponovil več nihče. Narava mu je dodelila izreden um, odločnost in pogum.Vrh obrazcaDno obrazca

 Za stalno bivališče si je kupil grad Bogenšperk pri Litiji in glede na to, da je večji del svojega življenja posvetil študiju in raziskovanju slovenske zemlje, mu prav veliko časa za prebivanje v gradu ni ostalo. Proučevanja slovenske zemlje, krajev, ljudi in običajev se je lotil tudi zato, ker mu ni bilo prav, da tujina tako slabo pozna njegovo domovino. Venomer je potoval po deželi, izpraševal, brskal po arhivih, zapisoval, risal in meril, se vzpenjal na gore in se spuščal v jame. Nastajale so knjige, ki jih je od leta 1679 leto za letom pošiljal v svet. Za svoje največje delo, Slavo vojvodine Kranjske je žrtvoval skoraj vse svoje premoženje. Prodati je moral celo grad Bogenšperk in hišo v Ljubljani, kupil je hišo v Krškem in tam še istega leta umrl. V gradu Bogenšperk je imel ogromno knjižnico, kakih 10.000 zvezkov, imel je bogato zbirko umetniških slik, mnogo matematičnih in astronomskih instrumentov in zbirko starih novcev. Leta 1678 je na gradu uredil tudi bakroreznico in tiskarno za bakroreze.

OPIS POTI

Pot bomo pričeli pred gradom Bogenšperk. Krožna pot vodi po obronkih nekdanjega posestva Bogenšperk in povezuje pet gradov: Bogenšperk, Črni potok, Lihtenberk, Selo in Slatna, kjer je bila doma Valvasorjeva prva žena, Ana Rosina. Na koncu si bomo ogledali še muzejsko zbirko.

PRISRČNO VABLJENI!

Anka Pugelj

 


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: Valvazorjeva krožna pot
Znesek (€): avtobusni prevoz 15€, vstopnin