Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / Triglav (2 dni)

Datum odhoda: 10-08-2019
Sekcija: Pilates
Vodja izleta / vodnik: Husein Djuherič • 040 465 224
145
Pot izleta: Triglav
Zborno mesto in ura odhoda: AP Velenje ob 4.00 uri (sobota)
Prevoz: manjši avtobus (kombi)
Zahtevnost poti in čas hoje: zelo zahtevna, navzgor 7-8 ur, navzdol 5-6 ur
Potrebna oprema/dokumenti: planinski čevlji, oblačila primerna vremenu, kapa, rokavice, zaščita za sonce, naglavna svetilka, ČELADA, PLEZALNI PAS, SAMOVAROVALNI KOMPLET
Rok prijave: 7.8.2019
To je izlet brez rezervacij.

V ranih jutranjih urah se napotimo iz Velenja mimo Jesenic in Mojstrane v dolino Vrata do Aljaževega doma. Od doma nadaljujemo po poti v smeri Triglava in Luknje mimo znamenitega klina (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Tu se v levo odcepi Tominškova pot. Ob hudourniku Bistrica se pot vzpenja do drugega razpotja, kjer prečkamo hudournik in stopimo na pot čez Prag. Po kratkem travnatem pobočju se povzpnemo do razklanega pečevja. Preko pragov in dolgih polic se zelo približamo sloviti Triglavski steni. Ob vse lepših razgledih se vzpenjamo po poti, ki je občasno obdana z rušjem. Lahkoten del poti kmalu  postane zahtevnejši in v pomoč so nam jeklenice, ki nam nudijo varnejšo hojo. Sledi najtežji del poti čez Prag( po tem delu je pot dobila ime).S pomočjo skob in jeklenice se povzpnemo po 15m visokem skoraj navpičnem kaminu. Težave nato počasi izginejo in z leve se nam priključi Tominškova pot. Le nekaj korakov naprej ob poti zagledamo prijeten studenček, pri katerem si lahko odpočijemo. Pod Begunjskim vrhom nas pot kmalu pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Kredarice (levo Staničev dom). Pot naprej poteka po Triglavskih podih, strmina se postopoma spet stopnjuje in mestoma nam je v pomoč jeklenica. Po nekaj urni hoji prispemo do Triglavskega doma na Kredarici.

Tu si bomo privoščili daljši počitek, nato pa se ob primernem vremenu še isti dan povzpeli na vrh Triglava. Ob poti proti vznožju Malega Triglava opazimo na desni strani ostanke Triglavskega ledenika (Zeleni sneg). Pot se takoj strmo vzpne, v pomoč so nam varovala, klini in jeklenice. Po pol urnem vzponu se nam z leve priključi nekoliko lažja pot s Planike. Le nekaj korakov naprej pa stopimo na neizrazit vrh Malega Triglava s katerega se rahlo spustimo. Sledi izpostavljena, a odlično zavarovana pot po grebenu. V zadnjem delu se pot strmeje vzpne in nas pripelje do Staničevega zavetišča, ki je s poti oddaljeno 30m. Do vrha pa strmina popusti in razgledna pot nas pripelje na vrh Triglava, kjer stoji Aljažev stolp, najprepoznavnejši simbol slovenstva. Na vrhu Triglava je bil postavljen leta 1895, na pobudo Jakoba Aljaža, takratnega župnika na Dovjem. Vrnemo se po isti poti do doma na Kredarici, kjer bomo prenočili.

Naslednji dan se po poti pod Malim Triglavom spustimo mimo koče Planika na Konjski preval. Na križišču poti izberemo pot proti Vodnikovemu domu, kjer si odpočijemo. Pod Toscem vodi pot naprej do Srenjskega prevala, preko katerega sestopimo na Rudno polje (Pokljuko).

Malica in pijača iz nahrbtnika. Možnost na kočah med potjo in na Kredarici, kjer prespimo. 

Dokumenti: planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto, osebna izkaznica, zdravstvena izkaznica

Prijave do srede 7.8.2019   na mail:  silva.zupanc@gmail.com ali telefon 041 200 977

Več informacij pri vodji izleta.


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: Triglav (2 dni)
Znesek (€):