Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / SRCE MED VINOGRADI

Datum odhoda: 12-02-2020
Sekcija: potepanja ob sredah
Vodja izleta / vodnik: Anka Pugelj • anicapugelj@gmail.com • 031 488 456
150
od 20 do 25€ (prevoz, malica,
Pot izleta: Svečina - Špičnik - Kebl - vinogradniška kmetija Dreisiebner ( srce med vinogradi)
Zborno mesto in ura odhoda: 7.25 - Tržnica, 7.30 - Avtobusna postaja Velenje
Prevoz: avtobus
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, navzgor 2 uri, navzdol 2 uri
Potrebna oprema/dokumenti: letnemu času primerna oprema, pohodne palice
Rok prijave: ponedeljek, 10. februar do 12. ure
To je izlet brez rezervacij.

Na skrajnem zahodu Slovenskih goric, tik ob meji z Avstrijo, se razprostira krasen vinorodni okoliš Svečinskih goric, sredi katerega se je rodil zanimiv projekt. Vinotour je prva mednarodna pot nordijske hoje med vinogradi. Sestavljena je iz poti, ki peljejo preko dvorišč slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij. Posebnost teh poti je, da jih lahko prehodimo poljubno in jim prilagajamo dolžino.

Vinotour - rdeča pot (11 km), Vinotour - oranžna pot (22 km), Vinotour - modra pot (24 km), VinoTOUR - rumena pot (12 km), VinoTOUR - zelena pot (13km)

Pot bomo pričeli v Svečini, ki je ohranila tipičnost gručaste slovenjegoriške vasi in je zato spomeniško zaščitena. Zanimivosti kraja so grad, Kebl, 572 m visok grič z vinogradniškim muzejem, spominska plošča na cerkvi sv. Andreja v spomin velikemu znanstveniku 16. stoletja Andreju Perlachu, 511 m visok Plački hrib s 23 m visokim razglednim stolpom, kužno znamenje na Špičniku in Plaču. Pa ne le vas, obiska vredni so še posebej vinotoči in vinogradniške kmetije, kjer so pohodniki sprejeti z domačnostjo in dobro voljo. Kdo ga ne pozna, srca, ki ga pot, ki se vije med vinogradi špičniških strmali, izriše ob pogledu izpod kipca svetega Jurija na konju. Toda marsikdo ne ve, da je srce doma prav v osrčju Svečinskih goric. Zato se svečinska vina že nekaj let promovirajo s sloganom: Naše srce je med vinogradi! Gostje bomo pri družini Dreisiebner, od koder je srce najlepše vidno. Tu nam bodo pripravili okusno enolončnico, možen bo tudi ogled njihove vinske kleti in pokušina vina.

Celotna pot bo dolga 11km, prehodili jo bomo v 4 urah. Da bomo res doživeli in spoznali ta svet kot je treba, nas bo po poti vodila predstavnica turističnega društva Svečina, ki bo po isti poti vodila tudi Valentinov pohod 15. februarja.  V Velenje se bomo vrnili v popoldanskih urah.

Prosim vse, da ob prijavi poveste, če ste za topel obrok. Cena bo verjetno okoli 6€. Če bo interes in čas, si lahko ogledamo tudi vinogradniški muzej na Keblu in svečinski grad.

Prisrčno vabljeni!
Anka


 


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: SRCE MED VINOGRADI
Znesek (€): od 20 do 25€ (prevoz, malica,