Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / Struška ( Karavanke)

Datum odhoda: 20-05-2018
Sekcija: Pilates
Vodja izleta / vodnik: Silva Zupanc • 041 200 977
168
Pot izleta: Javorniški rovt - Struška
Zborno mesto in ura odhoda: AP Dolič(gostišče Joško) ob 6. uri, AP Velenje ob 6.10
Prevoz: avtobus
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, navzgor 3,5 ure, navzdol 3
Potrebna oprema/dokumenti: osebna izkaznica, planinska izkaznica, oblačila primerna vremenu, planinski čevlji, pohodne palice, zaščita za sonce.
Rok prijave: 17.5.2018
To je izlet brez rezervacij.

Struška je prostrano gorsko sleme v osrednjem delu Karavank med Stolom in Golico. To je široka gozdnata gora z velikimi travnatimi planinami pod vrhom. Po grebenu teče meja med Slovenijo in Avstrijo. Na severno stran padajo strme in precej podrte stene, južno pobočje pa je zložnejše in poraščeno. Celotni masiv ima več vrhov, med njimi je najvišji Veliki vrh 1944 m. Pod vrhom sta dve planini, na vzhodni strani planina Seča, na zahodni pa Belska planina ali Svečica, najvišja pašna planina v Karavankah. S planin  se ponujajo lepi razgledi na verigo Julijcev, na Gornje savsko dolino, proti zahodu na Golico in Kepo. Z vrha Struške vidimo sosednjo avstrijsko Koroško z Dravo. Planine so najlepše pozno pomladi, ko na njih zacveti obilo raznovrstnega cvetja. Ne samo na Golici, tudi tu najdemo veliko narcis(domačini jim rečejo ključavnice) v družbi Zoisove vijolice, jegličev, sviščev. Pogledi na cvetje med skalami so nekaj nepozabnega.

Na Struško vodi več poti. Nas bo vodila najprej proti vzhodu. Mimo umetnega jezera Trilobit in ob potoku Javornik se vzpenja pot skozi Medji dol do planine Seča, kjer strmina popusti. Nato pa čez greben Struške po graničarski poti ob mejnih kamnih na najvišji vrh - Veliki vrh, od koder se spustimo do Belske planine. Odpirajo se čudoviti razgledi daleč naokoli. Sledi še spust čez Pusti rovt do planinskega doma na Javorniškem rovtu.

Pot tehnično ni zahtevna, zahteva pa nekaj kondicije, saj je potrebno premagati dobrih 900 m višinske razlike.


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: Struška ( Karavanke)
Znesek (€):