Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / Stol (Karavanke)

Datum odhoda: 15-08-2019
Sekcija: Pilates
Vodja izleta / vodnik: Husein Djuherič • 040 465 224
118
Pot izleta: Stol (Karavanke)
Zborno mesto in ura odhoda: AP Velenje ob 5.uri, AP Dolič ob 5.10
Prevoz: avtobus(ali kombi)
Zahtevnost poti in čas hoje: zelo zahtevna, navzgor , navzdol
Potrebna oprema/dokumenti: planinski čevlji, oblačila primerna vremenu,pohodne palice, zaščita za sonce, ČELADA, PLEZALNI PAS, SAMOVAROVALNI KOMPLET, osebna izkaznica(za prestop meje), planinska izkaznica s plačano članarino
Rok prijave: 13.8.2019
To je izlet brez rezervacij.

Stol je z višino 2236 m najvišji vrh Karavank. Najbolj znana podoba Stola je iz doline Save. Široko pobočje, na katerem sta značilni melišči, se zaključi v dveh vrhovih. Eno melišče spominja na svečnik, drugo pa na monštranco. Malo pod desnim vrhom se da videti Prešernovo kočo. Je ena redkih še pravih planinskih postojank, ki ni dostopna z avtomobilom. Zaradi izpostavljene  lege ob lepem vremenu nudi širne razglede po vsej zgornjesavski dolini, z vrha pa enkratno panoramo na spodaj ležečo avstrijsko Koroško, Julijske Alpe, osrednje Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe. Na vrh je možno pristopiti po različnih poteh, tako po slovenski kot po avstrijski strani. Enega od pristopov iz avstrijske strani predstavlja zavarovana plezalna pot čez severno steno gore. Po njej se bomo povzpeli na vrh, zato je samovarovalni komplet obvezni del opreme.

Preko mejnega prehoda Holmec se bomo čez Avstrijsko Koroško zapeljali do izhodišča. Od tu naprej pa peš po cesti, ki je zaprta za promet in vodi skozi gozd do travnika, kjer se že odpirajo pogledi na severne stene Stola. Iz gozda pot preide med ruševje in se naprej preko  melišč vzpne do zavarovane poti. S pomočjo jeklenic in skob se bomo vzpenjali proti vrhu, do koder bomo potrebovali približno 4 ure. Ob lepem vremenu z vrha seže pogled daleč okoli. Po počitku se bomo spustili do Prešernove koče pod Stolom.

Pot bo zanimiva, razgibana in razgledna, posejana z obilico planinskega cvetja. Med potjo bomo spoznavali različne rastlinske pasove: bukov gozd, smrekov gozd, pas rušja, planinske travnike

Vzpon na Stol sodi med zelo lepe, a tudi nekoliko zahtevne ture, za kar je potrebna primerna planinska oprema in tudi fizična kondicija.Za celotno pot bomo potrebovali približno 9 ur.

Prijave do torka; 13.8.2019 na telefon 041 200 977 ali mail: silva.zupanc@gmail.com


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: Stol (Karavanke)
Znesek (€):