Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / Sljeme - Horvatove stopnice

Datum odhoda: 26-02-2020
Sekcija: potepanja ob sredah
Vodja izleta / vodnik: Husein Djuherič • husein.djuheric@amis.net • 040 465 224
185
do 14,00 EUR
Pot izleta: Sljeme - Horvatove stopnice
Zborno mesto in ura odhoda: tržnica 5:55, AP Velenje 6:00
Prevoz: avtobus
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, navzgor 4 ure, navzdol 3 ure
Potrebna oprema/dokumenti: dobri čevlji, palice, ostala oprema primerna vremenu
Rok prijave: ponedeljek, 24.02.2020
Prijava za izlet je potekla ali pa je izlet že zaključen.

Opis poti:

Z avtobusne postaje v Velenju se odpeljemo ob šesti uri zjutraj, (6:00). Peljali se bomo mimo Celja, skozi Rogatec in preko mejnega prehoda  na Hrvaško. Po opravljenih mejnih formalnostih se odpeljemo proti izhodišču pod Sljemenom.


Naš start  je v kraju Pila. Najprej bomo šli skozi borov gozd, za njim pa se naša pot prične strmo vzpenjati. Po nekaj minutah se pot položi, vlaka pa se razširi v širok kolovoz. Višje kolovoz postopoma postane zmerno strm in po približno 45 minutah hoje od izhodišča prispemo do zavetišča ob križu, kjer se lahko odpočijemo. Od zavetišča gremo desno po položni cesti, levo vodi pot, ki obhodi stopnice.

Kmalu pridemo do urejenega in zelo lepega počivališča Srnec. Od tu naprej se prične najbolj zanimiv del naše poti, kjer se tudi začnejo stopnice (Horvatove stube). Nadelal jih je zagrebški planinec in novinar Vladimir Horvat. Njegov namen je bil približati to povsem nepoznano območje ostalim ljudem. Najbolj atraktiven del stopnic je prav na začetku, kjer nas pot vodi skozi jamo Medvednica. Od razpotja, ki je pri izhodu iz jame, gremo navzgor.  Vseskozi so stopnice. V pomoč nam je nekaj jeklenic, ki nam pridejo prav predvsem v mokrem. Pot preko skal v nadaljevanju postane lažja. Po stopnicah nato hodimo skozi smrekov gozd, pot pa nas kmalu pripelje na travnike. Malo naprej se povsem približamo cesti, ki vodi proti vrhu Sljemena. Pot naprej nas pripelje na travnike, kjer se nam ob pogledu nazaj odpre lep razgled. Ko se vrnemo v gozd smo že blizu nekoč izjemno pomembnega prevala Hunjka. Pot naprej nas kmalu pripelje do planinskega doma Obrtnik (dom je že dalj časa zaprt) in restavracije Hunjka, ki pa je odprta. Številni planinci tukaj zaključijo vzpon, tudi mi ga bomo.

Za izvedbo te ture so možne dve varianti: 1) hoja samo navzgor cca 3 ure normalne hoje, za nas nekaj več. 2) hoja samo navzdol cca 2 uri normalne hoje. Glede na želje lahko izvedemo obe varianti.

Po končani turi se bomo peljali skozi Donjo Stubico, mesto kmečkega upora z Matijo Gubcem, do največjega hrvaškega romarskega svetišča Marija Bistrica. Po ogledu svetišča se bomo odpeljali proti domu.


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: Sljeme - Horvatove stopnice
Znesek (€): do 14,00 EUR