Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / Rifnik

Datum odhoda: 4-04-2019
Sekcija: UNI 3 - I
Vodja izleta / vodnik: Anka Pugelj • anicapugelj@gmail.com • 031 488 456
52
10€
Pot izleta: Resevna - Rifnik - Šentjur
Zborno mesto in ura odhoda: 8.00, parkirišče pri bazenu
Prevoz: avtobus
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, nezahtevna pot, navzgor 2 uri, navzdol 2 uri
Potrebna oprema/dokumenti: planinska oprema, zaščita za dež (april je muhast)
Rok prijave: do torka, 2. 4. 2019
To je izlet brez rezervacij.

Resevna

Avtobus nas bo odložil v zaselku Krajnščica , od koder se bomo počasi vzpenjali proti Resevni, ki je s 682 m višine najvišji vrh v okolici Šentjurja. Ime je dobila po resju, ki tu množično zacveti spomladi in jeseni.  Resevna leži jugozahodno od mesta Šentjur. Hrib je poraščen z mešanim gozdom, bogat z borovnicami, gobami in kostanji. Na gozdni jasi, tik pod vrhom Resevne, stoji planinski dom, na vrhu pa razgledni stolp z vrtljivim daljnogledom. Z vrha stolpa je lep razgled v vse smeri. Specialiteta koče je jabolčni zavitek, ki ga bodo spekli tudi ob tej priložnosti. Kuhajo pa tudi odlično kavo.

Rifnik

Pot bomo nadaljevali proti severnemu obrobju razgibanega Kozjanskega, kjer se južno od Šentjurja dviga markanten hrib Rifnik, ki obvladuje pokrajino in daje s svojo stožčasto obliko dolini ob Voglajni  posebno mikavnost. Z vrha, ki je znan po arheološkem najdišču, je lep razgled proti Šentjurju in okoliškemu hribovju. Ne preseneča, da je bil Rifnik bolj ali manj neprekinjeno poseljen skozi vsa pomembnejša zgodovinska obdobja. Arheološki park Rifnik stoji na mestu največje poznoantične naselbine na Slovenskem. Podroben opis arheološkega najdišča si bomo lahko  prebrali  na vrhu Rifnika, kjer je najdišče lepo obnovljeno in nazorno predstavljeno. S severne strani Rifnika pa se nahajajo ruševine gradu Reicheneck, ki je bil prvič omenjen leta 1281.

Šentjur -

Mesto Šentjur sestavljata dva med seboj povezana dela: Zgornji trg -  staro srednjeveško jedro- in Spodnji trg, ki je nastal po letu 1846, ko je čez Šentjur stekla Južna železnica, s katero je Šentjur dobil železniško postajo.V strnjenem naselju starega trškega jedra že od leta 1760 stoji rojstna hiša družine Ipavcev. Legendarna šentjurska dinastija se je v zgodovino zapisala predvsem zaradi glasbe in medicine.
 Skladatelji Ipavci so pustili neizbrisen pečat v glasbi 19. in začetka 20. stoletja. Najbolj znana sta brata Gustav in Benjamin, prvi po svojih narodnobuditeljskih pesmih Slovenec sem, Vse mine, Domovini…, drugi po prvi zgodovinski operi Teharski plemiči in odrskem delu Tičnik. Josip Ipavec pa se je med glasbene umetnike zapisal kot avtor prvega slovenskega baleta s pantomino Možiček in operete Princesa Vrtoglavka. Muzej si bomo tudi ogledali.


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: Rifnik
Znesek (€): 10€