Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / Polhograjska Grmada PV

Datum odhoda: 17-02-2018
Sekcija: Premogovnik
Vodja izleta / vodnik: Franc Maršnjak • franc@marsnjak.com • 031 586 382
398
Pot izleta: Polhov Gradec - Grmada - Tošč - Gonte - Topol
Zborno mesto in ura odhoda: Šalek 6.20, avtobusna postaja 6.30
Prevoz: avtobus
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, navzgor 3, navzdol 3
Potrebna oprema/dokumenti: primerna vremenu, palice obvezne
Rok prijave: 15.2.2018
Prijava za izlet je potekla ali pa je izlet že zaključen.

Prvo soboto po pustu, to je 17.2.2018, se bomo odpeljali proti Polhograjskemu hribovju, imenovano tudi Pohograjski Dolomiti, v Polhov Gradec , ki je središče Polhograjskega hribovja. Leži na nadmorski višini 397 m in je oddaljen 17 km od mesta Ljubljane. Nad starim naseljem je vzpetina Stari grad - Kalvarija, ki doseže višino 460 m nad morjem. Ob vznožju te vzpetine tečeta dve rečici: Božna ali Velika voda in Mala voda, obe se pod naseljem združita v reko Gradaščico, ki pogosto poplavlja. Skozi znamenito graščino iz 16.stoletja v zgornjem delu mesta se bomo zapeljali do sotočja Mačkovega potoka in Božne. Začetek poti bo asfaltiran, vendar bomo kar kmalu zavili v breg, proti Grmadi. Začetek poti proti cerkvi sv.Uršule (700 m) je bolj strm, vendar ni dolg. V bližini cerkve raste blagajev ovčin, prva zavarovana roža pri nas.

»22. maja 1837  je neki kmet s Polhograjske gore prinesel cvetočo dišečo vejico graščaku Blagayu, ki je imel sloves botanika. Ker grof te rože ni poznal,  jo je v pismu naslednji dan poslal prijatelju, kustosu ljubljanskega muzeja, Henriku Freyerju, ki je bil velik poznavalec rastlin in ga prosil za določitev vrste. Freyer je spoznal, da gre za nov, znanosti nepoznan volčin in ga poimenoval po najditelju Daphne Blagayana. Da gre za povsem novo vrsto volčina mu je potrdil tudi nemški botanik Reichenbach. Že naslednje leto si je te rože prišel ogledati saški kralj Friderik Avgust II, ki je bil izrazit ljubitelj rož. S Freyerjem sta se povzpela na sv. Lovrenc, kjer sta si ogledala rastišče. To pa je blagajevemu volčinu pripomoglo, da je dobil ime kraljeva roža. »

Odprl se bo razgled na Malo Grmado (853 m) in v ozadju na Polhograjsko Grmado (899 m). Vse poti proti Grmadi so zelo uhojene, kajti frekvenca obiskovalcev je zelo pestra. Od avtobusa do vrha Grmade bomo hodili dve uri. Nato se bom spustili do kmetije odprtih vrat Gonte (slabe pol ure) (780 m), kjer se dobi hrana in pijača. Od tu je na vrh Tošča (1021 m) okrog 45 minut hoje. Vračali se bomo po isti poti. Kdor bi se rad sončil pri kmetiji v gostilniškem prostoru, lahko ostane tu ali pa bomo počasi odšli proti Topolu (660 m) in sv.Katarini – malo več kot eno uro. V Topolu pri zelo znani stari gostilni Dobnikar – nad vrati je letnica 1866, vendar je gostilna obratovala že pred tem – nas bo čakal avtobus. Če bo ostalo še kaj neporabljene energije, se bomo podali na pot proti sv.Jakobu (806 m), ki stoji na zelo markantni točki, vidni daleč naokoli. Hoje do cerkve je 45 minut in še toliko nazaj do avtobusa. Celotna pot je na vršnih delih zelo razgledna. Krajši odseki so malo bolj strmi. Dolžina vseh opisanih poti po vodniku je 6 ur, brez vzpona na Tošč je dolžina 4 ure in pol, brez obiska cerkve sv.Jakoba je  dobre 3 ure.

Prijave zbira Romana Podvratnik (tel. 041 593 488) ali

na mail: podvratnik.romana@gmail.com (za uspešno prijavo moraš prejeti odgovor) dopoldne do četrtka 15.2.2018