Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / ŠALEŠKA PLANINSKA POT - Skorno - Lepa Njiva

Datum odhoda: 6-02-2020
Sekcija: UNI 3 - planinarjenje
Vodja izleta / vodnik: Anka Pugelj • anicapugelj@gmail.com • 031 488 456 (Ank
115
do 10€
Pot izleta: Florjan - Skorno - Lepa Njiva - Ljubija
Zborno mesto in ura odhoda: 8.00, parkirišče pri bazenu
Prevoz: avtobus
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, navzgor 3 ure, navzdol 1 ura
Potrebna oprema/dokumenti: letnemu času primerna planinska oprema, pohodne palice
Rok prijave:
To je izlet brez rezervacij.

NEKAJ O ŠALEŠKI PLANINSKI POTI

Lani oktobra smo s pohodom na Paški Kozjak obeležili 45-letnico ŠPP, ki poteka po hribovitem obrobju Šaleške doline in ima 21 kontrolnih točk. Dolga je približno 140 km, prehodimo pa jo v kakih 33 urah. Vendar se pohodniki, željni uživati v prelepi naravi, spoznavati naravno in  kulturno dediščino domače pokrajine, se duhovno bogatiti in si nabirati novih moči, odločijo, da bodo pot prehodili po etapah. V ta namen obstaja dnevnik ŠPP, ki vsebuje skico poti, časovne razdalje med posameznimi postojankami, seznam kontrolnih točk in prostor za žig. Zanimiv pa je tudi vodnik po ŠPP, v katerem avtorica Danica Ževart predstavi zanimivosti Šaleške doline iz vidika geologije, rastlinstva, zgodovine, umetnostne zgodovine, etnologije, posebno pozornost pa posveča prvotni ljudski kulturi, ki tone vse bolj v pozabo.

 

OPIS POTI

Z avtobusom se bomo zapeljali v Florjan in se pri cerkvi sv. Mihaela povzpeli na gozdno pot, ki vodi strmo nad sotesko Penk in nas hitro pripelje na Skorno. Vas Skorno je raztresena po planoti, ki se na severu in vzhodu strmo spušča k Šentflorjanskemu potoku in k Paki, proti jugu pa se polagoma znižuje v Savinjsko dolino. Najvišja točka planote je na 723m. Pot do tja se rahlo vzpenja, na vrhu pa smo nagrajeni  s prelepim razgledom na Šaleško dolino in  hribovje, ki jo obdaja. Nadaljevali bomo mimo najvišje ležečih kmetij Skornšek in Lekše, se ustavili pri Močovniku, kjer je štirinajsta kontrolna točka ŠPP, nato pa bo pri cerkvici sv. Antona krajši počitek za malico in razglede.

Od Antona se bomo po gozdni poti spustili na območje Lepe Njive do kmetije Presečnik in dalje v Ljubijski graben. Sledi vzpon do počitniške hišice, kamor nas bo popeljala Helga. Avtobus nas bo čakal pri križu v Ljubijskem grabnu.


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: ŠALEŠKA PLANINSKA POT - Skorno - Lepa Njiva
Znesek (€): do 10€