Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / od Litije do Čateža

Datum odhoda: 9-11-2019
Sekcija: Premogovnik
Vodja izleta / vodnik: Viktor Kralj • Jožica Peterlin (031 235 347) do srede 6.11.2019
177
15 štartnina in prevoz
Pot izleta: Levstikova pot
Zborno mesto in ura odhoda: AVTOBUSNA POSTAJA VELENJE
Prevoz: bus
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, navzgor 3, navzdol 3
Potrebna oprema/dokumenti: primerna oblačila in obutev, pohodne palice
Rok prijave: 6.11.2019
Prijava za izlet je potekla ali pa je izlet že zaključen.

Avtobus nas bo peljal do Litije, kjer bo prijava in za nas start pohoda. Pot nas bo vodila preko Slatine, Jelše, Limerge in Preske, kjer se bomo lahko odločili za severno ali južno varianto pohoda in končno prispeli v Čatež, kjer nas bo čakal avtobus. Pot ni zahtevna, razen dolžine. Na sami poti bo pestra izbira domačih dobrot. Tudi mladega vina in pečenega kostanja. V Čatežu se bo ob 13. uri pričela tradicionalna Razhodja, lahko se bo tudi zaplesalo ob živi glasbi.

Pohod poteka jugovzhodno od Litije po gričevju do Čateža nad Trebnjim, dolžina poti je 22 kilometrov in bi jo morali prehoditi v cca 6. urah.

Odhod domov ob 16 uri, oz. po dogovoru.

Opis poti

Izhodiščna točka je Litija, natančneje Levstikova ulica, ki se nahaja v starem delu mesta, lahko pa tudi Šmartno pri Litiji (kulturni dom). Pri Šmarski cerkvi Sv. Martina pot zavije levo po regionalni cesti proti Radečam. Kmalu za hišo, na kateri je spominska plošča dramatiku Slavku Grumu, ponovno zavije levo in nadaljuje na Slatno. Kasneje preči regionalno cesto in se nadaljuje skozi gozd do Jelše. Pri Božičkovi domačiji, ki se nahaja blizu zaselka Rodni vrh, je križišče markiranih poti (Badjurova krožna pot, Zasavska planinska pot). Domačija je obnovljena in tako ohranjena iz leta 1836, je najlepši ohranjeni objekt na poti. V zaselku Bič, blizu Liberge, je na desni strani poldrugo stoletje stara Medvedova sušilnica sadja. Na Libergi je tudi prva kontrolna točka na poti. Do naslednje vasi Preska sledi nekaj strmine, nato pa se skupna trasa poti zaključi. Lahko nadaljujemo do vrha Grmad (severni del poti), ki ima okrog 700 metrov nadmorske višine in je tako najvišja točka popotovanja. Grmade so dobile ime po grobovih (grmadah), kjer so po izročilu pokopani razbojniki, ki so jih na tem mestu ubili in pokopali. Južna trasa pa je krajinsko bolj zanimiva.

Južni odsek

Na Ježnem vrhu stoji nova cerkev sv. Petra. Zgradil jo je Vinko Zadražnik. Na tem delu poti je veliko starih objektov, npr. toplarji, kozolci, kašče. Pot v nadaljevanju vodi mimo Vinjega vrha, Poljan in Primskovega. V bližini, na Primskovi gori, so tri cerkve in grob Jurija Humarja (roj. 1819), ki je bil čudodelnik in duhovnik. Naslednji kraj Sevno je sedež Levstikove poti in tudi kontrolna točka. V središču Razbor stoji prenovljena sušilnica sadja. Leta 1939 so jo zgradili vaščani, skupaj s tedanjim učiteljem Francem Kunaverjem. Od Razbor do cilja je nato le še 2 kilometra hoje.

Severni odsek

Pot se nadaljuje do samotne kmetije pri Lokarjevih, kjer je v neposredni bližini med drugo svetovno vojno potekala nemško-italijanska okupacijska meja. Ostanki meje so danes še vidni. Kmalu za zaselkom Gobnik se pot razcepi. Desna pot vodi do Bojčeve zidanice, kjer se dogaja osrednji dogodek v Levstikovem potopisu. V moravški dolini stoji domačija Tone Zidarjeve, kamor je zahajal tudi Fran Levstik. Del hiše je preurejen v muzej. Malo naprej je Resn'kova kašča iz leta 1883, katere lastnik je Milan Resnik. V Moravčah gre pot mimo ostankov gradu Turn, kjer je Fran Levstik nekaj let služil kot domači učitelj. Po drugi svetovni vojni je bil grad prazen in izropan ter je propadel. Pot se nato nadaljuje proti naselju Okrog in od tam cilj ni več daleč

Jožica Peterlin (031 235 347) do srede 6.11.2019


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: od Litije do Čateža
Znesek (€): 15 štartnina in prevoz