Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / ŠALEŠKA JEZERA IN PTICE naravovarstveni izlet

Datum odhoda: 1-06-2019
Sekcija: PD Velenje
Vodja izleta / vodnik: Anka Pugelj • anicapugelj@gmail.com • 031 488 456
65
4€ ogled filma
Pot izleta: PTICE JEZER, NJIHOVA VRNITEV (ogled filma), KROŽNA POT OKOLI VELENJSKEGA JEZERA
Zborno mesto in ura odhoda: Titov trg Velenje ( ob 7.30)- ogled filma; Škalsko jezero (ob 9.30)-pohod
Prevoz: lasten
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, navzgor 3 ure skupne ho, navzdol -
Potrebna oprema/dokumenti: pohodni čevlji, priporočam daljnogled in fotoaparat
Rok prijave: do srede, 29.5.2019
To je izlet brez rezervacij.

Naravovarstveni pohod je namenjen spoznavanju naravnega parka Šaleških jezer. Jezera v okolici Velenja so nastala kot posledica posedanja tal nad rovi premogovnika. Ta je začel obratovati konec 19. stoletja, sredi 20. stoletja pa je začela tu delovati še termoelektrarna, ki je povzročila hudo onesnaženje jezerske vode in izginotje življenja v njej. Posledično so izginile tudi mnoge ptice. Po dolgotrajnem ekološkem sanacijskem programu, ki se je začel sredi 80. let, se je v vodo vrnilo življenje. Sčasoma so se vrnile tudi ptice, prišle so celo nekatere vrste, ki jih prej ni bilo.Šaleška jezera so danes zbirališča mnogih vrst ptic. Pozimi lahko na bregu opazimo kormorana, ki si po lovu suši svoje razprte peruti. Spomladi selivke začnejo svoj paritveni ples, stare znanke kukavice podtikajo svoja jajca, ujede pripravljajo svoji bliskoviti napad. Poleti, ko je želja po kopanju v Velenjskem jezeru izpolnjena, se lahko oddaljimo od trušča in od daleč opazujemo barvitega čebelarja ali neobičajnega ribjega orla.V Šaleški dolini je bilo oglašanje ptic pred tridesetimi leti redkost, danes pa so ornitologi tam našteli več kot 200 različnih vrst ptic.

 

Vsakdanje življenje ptic, ki ostaja prikrito večini od nas, je Matej Vranič prikazal v dokumentarnem filmu Ptice jezer, njihova vrnitev. V filmu avtor odstira osupljive podrobnosti iz življenja ptic, od katerih mnoge živijo v neposredni bližini ljudi, a jim ne pridejo tako rekoč nikoli pred oči. Matej Vranič je dve leti s kamero spremljal življenje ptic, ki naseljujejo jezera in okolico. Zahtevno delo je uspešno opravil zahvaljujoč več kot 30-letnemu zasebnemu zanimanju za živalski svet in 20-letnemu poklicnemu ukvarjanju s snemanjem in fotografijo. Film Ptice jezer, njihova vrnitev prikaže, kako so se v nekoč zaradi rudarjenja in industrije uničeno okolje znova vrnile ptice.

Gibanje po ugrezninskem področju je dovoljeno, vendar na lastno odgovornost. Največ ptic je na območju med Velenjskim in Šoštanjskim jezerom, pri izlivu Velunje v Družmirsko jezero. Tu je Matej Vranič naredil najlepše posnetke. Prehodili bomo krožno pot okoli Velenjskega jezera in se po slabih treh urah hoje vrnili nazaj na izhodišče. V ribiški koči bo možno kupiti hrano. TU bo tudi razgovor o prehojeni poti .

Vljudno vabljeni!


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: ŠALEŠKA JEZERA IN PTICE naravovarstveni izlet
Znesek (€): 4€ ogled filma