Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / Mala Osojnica, Ojstrica

Datum odhoda: 11-03-2020
Sekcija: potepanja ob sredah
Vodja izleta / vodnik: Silva Zupanc • 041 200 977
152
Pot izleta: Mala Osojnica
Zborno mesto in ura odhoda: AP Velenje ob 7.uri, tržnica ob 6.55
Prevoz: avtobus
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, navzgor , navzdol
Potrebna oprema/dokumenti: planinski čevlji, oblačila primerna vremenu, pohodne palice, planinska izkaznica s plačano članarino
Rok prijave: 9.3.2020
To je izlet brez rezervacij.

»Dežela kranjska nima lepšga kraja kot je z okol'co ta podoba raja«, je o Bledu zapisal France Prešeren

Z avtobusne postaje v Velenju se bomo odpeljali do Arje vasi, nato pa po avtocesti mimo Ljubljane do Bleda. Ob jezeru bomo izstopili in se za ogrevanje sprehodili po potki ob jezeru do začetka poti na Malo Osojnico. Na 691 m visok skalnat razglednik je skozi gozd lepo speljana pot. V okljukih se počasi vzpenja proti vrhu. Malo pod vrhom se vzpnemo na razgledno točko po stopnicah ob visoki skalni steni. Z Male Osojnice in pa s sosednje Ojstrice so posnete najlepše slike Bleda, jezera, gradu in okoliških gora. Nagrada za vzpon so izjemni razgledi.

Pot nas bo v nadaljevanju vodila na Veliko Osojnico in na Ojstrico, s katere je prav tako čudovit razgled. Kateri razglednik ponuja lepše razglede, boste preverili sami. Z Ojstrice se bomo spustili do kampa Zaka, od koder bomo nadaljevali pot okoli jezera pod Grajskim hribom. Visoki skalni osamelec se veličastno dviga 139 m nad jezerom. Na njem že od srednjega veka stoji grad, katerega zgodba sega v daljno leto 1004. Je eden najstarejših gradov na Slovenskem. Danes pa je pomembna turistična točka Bleda.

Pokrajino v tem predelu je v preteklosti oblikoval Bohinjski ledenik. Jezero je ledeniškega nastanka in leži na n.m.v. 475 m. Na sredi jezera je naravni otok, na katerem naj bi že v času pred našim štetjem bilo manjše svetišče, ki je skozi stoletja preraslo v romarsko cerkev na jezeru. Romarje na otok vozijo s pletnjami. To je posebna oblika lesenega  čolna, ki so ga najprej uporabljali za prevoz gradbenega materiala na otok.

     


Malica in pijača iz nahrbtnika.

Prijave do ponedeljka 9.3.2020 na telefon 041 200 977.


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: Mala Osojnica, Ojstrica
Znesek (€):