Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Napovednik izletov in pohodov Izletniško vodniški odsek, mladinski odsek in markacijski odsek

Izlet / Glinščica

Datum odhoda: 16-03-2019
Sekcija: Pilates
Vodja izleta / vodnik: Husein Djuherič
157
Pot izleta: Glinščica
Zborno mesto in ura odhoda: AP Velenje ob 6.00 uri
Prevoz: avtobus
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, navzgor 3, navzdol 2
Potrebna oprema/dokumenti: planinski čevlji, pohodne palice, oblačila primerna vremenu, zaščita za sonce, OSEBNI DOKUMENT, planinska izkaznica s plačano članarino, zdravstvena izkaznica
Rok prijave: 14.3.2019
To je izlet brez rezervacij.

Reka Glinščica(italijansko Rosandra) izvira v Sloveniji v vasi Klanec pri Kozini. Kmalu prestopi državno mejo, se vije po kanjonu in se v bližini Trsta izlije v morje. Dvanajst kilometrov dolga reka je na svoji poti proti morju izdolbla slikovito dolino. V zgornjem delu teče po rahlo valovitem, z rastlinjem poraščenem predelu. Nato pa se preko skoraj 40 m visokega slapa Supet prelije na izrazito kraška tla, med skalovje in soteske. Posebnost doline je nenadni prehod med predalpskim-celinskim in sredozemskim podnebjem. Čeprav leži tik ob Jadranskem morju, se ob pogledu na kamnite, prepadne stene in skalne roglje zdi, kot da je to del gorske pokrajine daleč na severu. Je prava zakladnica zgodovinskih in naravnih lepot, ki so vredne ogleda. Po dolini je že v času Rimljanov tekla pomembna prometna povezava med obalo in notranjostjo dežele. Iz zgornjega dela doline so napeljali vodovod do Trsta. V spodnjem delu so ob reki bili številni mlini. Zanimivo za njih je, da niso mleli samo žita, pač pa začimbe in droge, ki so jih pripeljali v luko. Skupaj s soljo iz tržaških solin so jih tovorili naprej proti srednji Evropi. V času Avstroogrske so zasnovali južno železnico, povezavo med Dunajem in Trstom, kasneje pa še odsek od Trsta do Pule. Računali so na velik tovorni promet, a se je po tej progi odvijal zelo živahen potniški promet med vzhodnim Krasom, Istro in Trstom. Posluževale so se ga predvsem kmetice, ki so hodile v Trst prodajat domače pridelke. Danes je trasa železnice preurejena v kolesarsko stezo, ki se začne pri Kozini in konča pri Trstu.

Veliko poti vodi po dolini. Mi se bomo po avtocesti zapeljali do Divače, kjer jo bomo zapustili in sledili oznakam za Lipico in Trst, vmes pa poiskali odcep do vasi Draga ob slovensko-italijanski meji. Pot v dolino se začne po trasi nekdanje železnice, skozi predele, kjer jo je bilo treba vklesati v skale. Kmalu se odpre pogled na strme stene kanjona, ki padajo tudi do 300 m v globino. Po dolini vodi krožna pot mimo vseh znamenitosti. Že kmalu se bomo odločili, po kateri strani kanjona se bomo spustili v dolino. Na enem bregu prevladuje rastlinstvo toplega območja, na drugem pa gozdovi in od burje prepihane stene, kjer so življenjski pogoji podobni kot v gorah. Najnižjo točko doseže v Tržaškem zaledju na višini okoli 80 m nad morjem, kjer stoji najnižje ležeča planinska koča. Čeprav pot tehnično ni zahtevna, pa je zaradi raznolikosti terena potrebna dobra pohodniška obutev.

Malica in pijača iz nahrbtnika. Priporočam nekaj več tekočine. Možno tudi na koči.

Več informacij dobite pri vodji izleta.

Prijave  do četrtka na telefon 041 200 977 ali mail: silva.zupanc@gmail.comBrez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: Glinščica
Znesek (€):