Plan izletov 2024 Izletniško vodniški odsek

Izlet / Boč 978 m

Datum odhoda: 9-06-2024
Sekcija: PD Velenje
Vodja izleta / vodnik: Klavdija Šeruga • 041732848
98
14
Pot izleta: Boč 987 m
Zborno mesto in ura odhoda: AP Velenje ob 7h
Prevoz: osebna vozila
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, navzgor 2-2,5, navzdol 2
Potrebna oprema/dokumenti: Planinski čevlji, oblačila primerna vremenu, pohodne palice (če jih uporabljaš), osebne potrebščine, planinska in zdravstvena izkaznica, osebni dokument.
Rok prijave: 7.9.2024 do 12h

Ob prijavi lepo prosim navedite ali ste pripravljeni peljati, prevoz bo z osebnimi vozili.

Po avtocesti se bomo peljali do izvoza Sl. Konjice / Tepanje do izhodišča – Zgornje Poljčane (parkirišče na Boč oz., če bo parking poln, se zapeljemo do parkirišča v kraju Zg. Poljčane).

Strm razglednik Boč, ki leži v krajinskem parku, je viden daleč naokoli. Res, da je to najvzhodnejši del Karavank, ki pa se tu še ne zaključijo, nadaljujejo se še preko Donačke gore do Maclja. Pretežno kraški je ta svet, brez površinskih vodotokov in z mnogo kraškimi pojavi, jam in vrtač, pa tudi pečin ne manjka. 

Pot bomo pričeli po gozdni učni poti - po Detičkovi poti, ki nam bo postregla tudi s strmimi pobočji. Obvezno poskrbite za dobro obutev, pot zna biti mestoma spolzka (blatna)!
Pot bo potekala čez Balunjačo - mimo jame, kjer imelo skrivališče 12 razbojnikov pod vodstvom razbojnice Špelce, zato je imenovana tudi Špelcina jama. Zakladi so menda še vedno nekje globoko v jami.  
????

Pot preči pobočja skalnih pečin, zato je čelada na enem krajšem odseku potrebna.
Ob poti je ferata, po kateri bi se lahko podali - v kolikor bo vreme primerno (če bo suho) in če bo kdo zainteresiran. Ferata ni obvezna, ker ni lahka, tudi ni primerna za vsakogar. V primeru, da bi jo želeli splezati, ne pozabite na čelado, varovalni pas, samovarovalni komplet in popkovino. Poleg tega je potrebno predhodno znanje kako s tehnično opremo rokovati in imeti izkušnje s feratami. Je zelo kratka (15 minut), vendar ni najlažja, ocena sega do stopnje D, večinoma je stopnje C.

Ostali bi malce višje na varnem razpotju počakali in po odplezani ferati turo nadaljevali skupaj.  

Tik pod vrhom prečimo zaprto vojaško območje mimo RTV oddajnika vse do našega vrha, kjer je postavljen 20 metrov visok razgledni stolp. Tako, da tudi na Boču dosežemo tisoč višinskih metrov.

Sestop z vrha bo po Senčni poti, ki nas bo pripeljala do doma na Boču že po slabi uri hoje. Dom je postavljen na sedlu na nadmorski višini 658 m, kjer je informacijsko središče krajinskega parka Boč - Donačka gora - območja kjer se prepletajo elementi naravne in kulturne dediščine in ki naj bi bil prvenstveno namenjen ohranjanju krajine in sprostitvi človeka – poudarek je na prepletanju človeka z naravo. Prav poseben pečat Boču daje zdaj že zelo ogrožena roža – velikonočnica, ki privablja mase ljudi zgodaj spomladi. Na sedlu je tudi obeležje NOB, ki je bilo postavljeno leta 1954 z namenom mirovnega sporočila.

V planinskem domu se ustavimo na okrepčilu, si privoščimo počitek, prigrizek in se po dogovoru vrnemo po drugi poti - čez Babo nazaj do parkinga, kamor bomo prispeli v naslednji uri.

Varen korak!

Podatki za plačilo (kadar je plačljiva udeležba) z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: Boč 978 m
Znesek (€): 14