Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Plan izletov 2022 Izletniško vodniški odsek

Izlet / Kraški rob: Movraž - Kuk - Dvori - Veli Badin

Datum odhoda: 13-11-2022
Sekcija: Pilates
Vodja izleta / vodnik: Husein Djuherič • 040 465 224
108
Pot izleta: Kraški rob
Zborno mesto in ura odhoda: AP Dolič ob 6.00 uri, AP Velenje ob 6.10 uri
Prevoz: avtobus
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, navzgor 4, navzdol 1
Potrebna oprema/dokumenti: pohodni čevlji, oblačila primerna vremenu, pohodne palice, vetrovka, kapa, rokavice, Planinska izkaznica s plačano članarino, Zdravstvena in OSEBNA izkaznica
Rok prijave: 10.11.2022
To je izlet brez rezervacij.

Kraški rob je naravna pregrada med Krasom in Istro. Razteza se od Trsta do meje s Hrvaško pri Sočergi. Ko se jeseni kamnita pobočja obarvajo v rumene, oranžne in rdeče barve, je najlepši čas za obisk teh krajev. Tokrat nas bo pot vodila v bližino meje s sosednjo Hrvaško. Zapeljali se bomo do Črnega kala, kjer bomo zavili proti mejnemu prehodu Sočerga. Ustavili se bomo v  vasici Movraž, ki leži ob robu manjšega kraškega polja, imenovanega Movraška vala. Ime kraja naj bi izhajalo iz besede murva. Drevesa murv so v Istri množično zasajali v 17. stol. s ciljem, da vzpodbudijo pridelavo svile.

Nad Movražem se dviga 498 m visok hrib Kuk, do katerega vodi pretežno kamnita pot, ki se vzpenja med rujem in posameznimi drevesi. Ves čas nas bodo spremljali čudoviti razgledi in naravne znamenitosti kraškega sveta. Z vrha planote pa seže pogled na Kraški rob,  Črnokalski viadukt, Trst,  Slavnik, greben od Kojnika do Žbevnice vse tja do Učke.

Pot se nadaljuje po kolovozih čez prostrane pašnike, nato pa se skozi borov gozd spusti do vasice Dvori in mejnemu prehodu Sočerga. Blizu prehoda nas bodo smerne table usmerile proti naravnemu kamnitemu mostu pod katerim bomo prišli do spodmolov pod pobočjem Velikega Badina. Spodmoli so velika naravna znamenitost Slovenije. To so čudovite stene, ki so zaradi previsne oblike dobile ime ušesa Istre.  Oblika sten in kapnikov ter različne barve skal so zelo zanimive. Območje je poznano tudi kot gnezdišče redkih ptic in je zavarovano.

Preko razglednega pobočja Veli Badin se bomo sprehodili še do cerkvice sv. Kvirika. Od tu pa se bomo po zanimivi poti vrnili nazaj v Movraž.

Hrana in pijača iz nahrbtnika.

Prijave do četrtka 10.11.2022  na tel: 041 200 977 ali mail: silva.zupanc