Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Plan izletov 2023 Izletniško vodniški odsek

Izlet / Izvir Krupe

Datum odhoda: 20-09-2023
Sekcija: potepanja ob sredah
Vodja izleta / vodnik: Silva Zupanc • 041 200 977
88
Pot izleta: Izvir Krupe
Zborno mesto in ura odhoda: AP Velenje ob 6.00 uri, tržnica ob 5.55 uri
Prevoz: avtobus
Zahtevnost poti in čas hoje: lahka, navzgor skupno okoli 4 , navzdol
Potrebna oprema/dokumenti: pohodni čevlji, oblačila primerna vremenu, pohodne palice, planinska, osebna in zdravstvena izkaznica
Rok prijave: 18.9.2023
To je izlet brez rezervacij.

Iz Velenja se bomo zapeljali mimo Ljubljane proti Beli Krajini, do večjega naselja Semič. Prvotno je bilo to taborsko naselje. Del obzidja je še ohranjen. Kraj ima bogato zgodovino in veliko naravnih lepot. Najbolj je poznan izvir Krupe, ki je najlepši izvir v Beli krajini in zagotovo eden najlepših v Sloveniji. Le 2.5 kilometra dolga rečica izvira pod 30 metrov visoko skalno steno in se v vasi Gradac izliva v reko Lahinjo. Do nje je v kraško dolino vrezala izrazito, na nekaj mestih kanjonsko strugo. Višinska razlika med izvirom in izlivom v Lahinjo je le okoli 6 m. Območje ob reki je bilo poseljeno že v prazgodovini. O tem priča edina paleolitska jamska postaja v Beli krajini Judovska hiša in najdbe iz prazgodovinskega naselja Moverna vas. V srednjem veku je imel pomembno gospodarsko vlogo za Belo krajino grad Krupa na desnem bregu reke.

Reka je od leta 1997 zaščitena kot naravni spomenik in je bila vključena v omrežje Natura 2000. Izvir je glavna atrakcija na Kraški učni poti od Lebice do Krupe. Pot, ki vodi po plitvem kraškem svetu s številnimi vrtačami, manjšimi izviri, kamnitimi gmajnami, steljniki, gozdom gradna in belega gabra ter ob reki Krupi, je izjemna učilnica v naravi. Posebnost ob poti so tri manjše kraške jame: vodna jama Lebica ter jami Malikovac in Judovska hiša. V sedimentu izvirnega jezera so odkrili edino slovensko nahajališče jamske školjke (Congeria jalzici). Najdene so bile tudi endemne vrste jamskih polžev in pa človeška ribica (Proteus anguinus).  Zaradi velikega povprečnega pretoka je reka Krupa nekoč poganjala več žag in mlinov.

Prijave do ponedeljka 18.9.2023 na tel.: 041 200 977 ali mail: silva.zupanc@gmail.com

malica in pijača iz nahrbtnika


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: Izvir Krupe
Znesek (€):