Hitri kontakt

PD Velenje

Prešernova 22/d,
3320 Velenje
(0)3 587 11 34
info(at)pd-velenje.si

Plan izletov 2022 Izletniško vodniški odsek

Izlet / Lepo Špičje

Datum odhoda: 7-08-2022
Sekcija: Pilates
Vodja izleta / vodnik: Husein Djuherič • 040 465 224
194
Pot izleta: Lepo Špičje 2398 m
Zborno mesto in ura odhoda: AP Dolič ob 4.uri zjutraj, AP Velenje ob 4.10 uri
Prevoz: kombi ali os. avto
Zahtevnost poti in čas hoje: zelo zahtevna ali lahka, navzgor 7 ur, navzdol 2,5 ure
Potrebna oprema/dokumenti: planinski čevlji, pohodne palice, oblačila primerna vremenu, vetrovka, rokavice, kapa, zaščita za sonce, rjuha ali spalna vreča, ZA ZAHTEVNO POT: čelada, samovarovalni komplet, plezalni pas; DOKUMENTI: planinska izkaznica s plačano članarino, osebna in zdravstvena izkaznica
Rok prijave: do srede 3.8.2022
To je izlet brez rezervacij.

Lepo Špičje - dolgi greben visokega in mogočnega gorovja, sestavljeno iz devetih vrhov. Najvišja med njimi je Lepa Špica (2398 m). Čez greben vodi ena najlepših poti v Julijcih. Povsem upravičeno, saj se tod odpirajo najlepši pogledi na dolino Triglavskih jezer, po dolini Trente in na sosednje vrhove.

Pot bomo pričeli na planini Blato. Po poti skozi gozd bomo prišli do Planine pri Jezeru, nato pa nadaljevali čez visokogorsko planoto Fužinskih planin, prekritih z gozdom in travniki. Višje gori pa s preprogo rušja. Najbolj živahno je v širokih travnatih globelih, kjer se sliši cingljanje zvoncev. Planine Ovčarija, Viševnik, Dedno polje, Laz, Krstenica… so imena planin, kjer se je pisala zgodovina bohinjskega planšarstva. Za ljubitelje gora so Fužinske planine dragocen svet, daleč od hrupnega sveta.

Prvi dan se bomo po samotnih poteh, med pisano paleto gorskega cvetja, povzpeli do Zasavske koče na Prehodavcih, do koder bomo potrebovali približno pet ur hoje.

Pri koči bo čas za počitek in okrepčilo. Od tu se bomo proti koči pri Triglavskih jezerih, kjer bomo prenočili, podali v dveh skupinah: a) po krajši in lažji poti po dolini triglavskih jezer ali b) po zahtevni poti preko grebena Lepega Špičja.

Pot čez greben Lepega Špičja vodi v kamnit in skalnat svet, katerega v tem času krasi raznovrstno planinsko cvetje. Razgledna, na nekaterih mestih tehnično bolj zahtevna pot nas po dobrih dveh urah hoje privede na vrh Lepega Špičja. Lep je pogled na greben Zelnarice in Tičarice, ki se na drugi strani dvigajo nad dolino triglavskih jezer. Spust pa je tehnično bolj zahteven. Najprej se s pomočjo jeklenic spustimo po strmem skalnem terenu na prav tako strma travnata pobočja, ki so v mokrem nevarna za zdrs. Pot nato preide v pas rušja, kjer strmina popusti in po dveh urah hoje pridemo do Doma pri Triglavskih jezerih.

Prvi dan bo za zahtevno pot hoje 10-11 ur, za lažjo pa 7-8 ur.

Drugi dan se vrnemo na planino Blato, zato bo pot krajša.

Predviden potek ture bo prilagojen vremenskim razmeram, zato lahko pride tudi do manjših sprememb.

Za prenočevanje je zaželjena uporaba lastne posteljnine. Doplačilo za posteljnino v koči je 5 €.

Malica in pijača iz nahrbtnika. Med potjo možno v koči na Prehodavcih in Koči na Triglavskih jezerih ( tu bo prenočišče).

Število mest je omejeno, zato se prijavite čimprej- Najkasneje do SREDE 3.8.2022    Miha  ali Silva ( tel. 041 200 977 ali mail:silva.zupanc@gmail.com)


Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo viden.

Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN: 

Prejemnik: Planinsko društvo Velenje, Prešernova cesta 22/d, 3320 Velenje
IBAN: SI56 6100 0001 2265 609 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)
Koda namena: OTHR
Namen: Lepo Špičje
Znesek (€):